Icon

Klanten beoordelen ons 4,8 uit 5 op Trustpilot!

Icon

Inspirerende showroom

Icon

Snel uit voorraad leverbaar

Wat zijn de kosten en voordelen van een zit sta bureau?

Wat zijn de kosten en voordelen van een zit sta bureau?

Ruben Visser |

De overstap van een traditioneel bureau naar een zit sta bureau wordt steeds populairder, vooral onder mensen die veel tijd achter hun bureau doorbrengen. Dit type bureau biedt de mogelijkheid om afwisselend zittend en staand te werken, wat een directe impact kan hebben op je gezondheid, productiviteit en algeheel welzijn. Maar wat zijn de daadwerkelijke kosten en voordelen van deze overstap? En is het de investering waard?

In deze blog vergelijken we traditionele bureaus met zit-sta bureaus en onderzoeken we de kosten en voordelen om jou te helpen een weloverwogen beslissing te maken.

Wat is een zit-sta bureau?

Een zit-sta bureau is een bureau dat je eenvoudig in hoogte kunt verstellen, zodat je de werkdag kunt afwisselen tussen zitten en staan. Het idee hierachter is om de negatieve effecten van langdurig zitten te verminderen. Langdurig zitten wordt vaak in verband gebracht met gezondheidsproblemen zoals rugpijn, obesitas en zelfs hart- en vaatziekten.

Kosten van een zit-sta bureau vs een traditioneel bureau

Traditioneel bureau

Een traditioneel bureau is meestal goedkoper dan een zit-sta bureau. Afhankelijk van het materiaal en merk variëren de kosten van een standaard bureau meestal tussen de €100 en €500. Ze zijn verkrijgbaar in allerlei stijlen, maar bieden weinig tot geen ergonomische voordelen zonder extra hulpmiddelen zoals een monitorstandaard of ergonomische stoel.

Zit-sta bureau

De prijs van een zit-sta bureau ligt doorgaans hoger, tussen de €300 en €1.000, afhankelijk van het model, de functies en het merk. Er zijn handmatig verstelbare zit-sta bureaus, maar elektrische modellen zijn populairder vanwege het gemak waarmee ze in hoogte verstelbaar zijn. Hoewel de initiële investering hoger is, bieden zit-sta bureaus aanzienlijk meer voordelen op lange termijn.

Voordelen van zit-sta bureaus

Verbeterde gezondheid

Het belangrijkste voordeel van een zit-sta bureau is de positieve invloed op je gezondheid. Langdurig zitten is schadelijk voor je rug, schouders en nek, en kan leiden tot chronische pijnklachten. Staand werken bevordert een betere lichaamshouding, verbetert de bloedsomloop en kan zelfs helpen calorieën te verbranden. Volgens een onderzoek gepubliceerd in het tijdschrift Journal of Physical Activity and Health kan afwisselen tussen zitten en staan helpen om de schadelijke effecten van langdurig zitten tegen te gaan.

Verhoogde productiviteit

Een ander voordeel van staand werken is dat het je energieniveau kan verhogen. Veel mensen ervaren een energiedip naarmate de werkdag vordert, maar de mogelijkheid om af en toe te staan zorgt voor meer energie en focus. Uit een studie van Texas A&M University bleek zelfs dat mensen die een zit-sta bureau gebruiken, 45% productiever zijn dan degenen die de hele dag zitten.

Minder ziekteverzuim

Door de gezondheidsvoordelen kan een zit-sta bureau bijdragen aan minder ziekteverzuim. Rug- en nekklachten zijn een van de belangrijkste redenen voor verzuim op de werkvloer. Het gebruik van een zit-sta bureau kan helpen deze klachten te verminderen, wat kan leiden tot minder ziekteverzuim en hogere tevredenheid op de werkvloer.

Return on investment (ROI)

Hoewel zit-sta bureaus in aanschaf duurder kunnen zijn, kan de investering zichzelf op verschillende manieren terugverdienen:

  • Minder medische kosten: Door rug- en nekklachten te verminderen, bespaar je mogelijk op medische kosten zoals fysiotherapie en doktersbezoeken.
  • Hogere productiviteit: Zoals eerder vermeld, kunnen werknemers met zit-sta bureaus productiever zijn, wat uiteindelijk leidt tot meer output voor bedrijven.
  • Langere levensduur: Zit-sta bureaus, vooral de elektrisch verstelbare modellen, zijn vaak gemaakt van hoogwaardige materialen die langer meegaan dan goedkopere traditionele bureaus.

Conclusie: is een zit-sta bureau de investering waard?

Als je veel tijd achter je bureau doorbrengt en waarde hecht aan je gezondheid en productiviteit, is een zit-sta bureau zeker het overwegen waard. Hoewel de initiële kosten hoger kunnen zijn dan die van een traditioneel bureau, bieden de lange termijn voordelen op het gebied van gezondheid, welzijn en productiviteit meer dan voldoende waarde om de investering te rechtvaardigen.

Daarnaast laat onderzoek zien dat zit-sta bureaus niet alleen bijdragen aan een gezondere werkhouding, maar ook aan een positievere werkomgeving en een hogere tevredenheid bij werknemers.

Kortom, een zit-sta bureau is een slimme keuze voor iedereen die op zoek is naar een ergonomischere en productievere werkplek.